Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Selasa, 20 Disember 2016

Resepi Meatball Ala-Ala Ikea

Assalamualaikum,

Selalunya Mekla suka mencuba resepi yang kawan-kawan kongsikan dalam group Whats App atau di facebook tapi tengok atas kerajinan dan bahan-bahan yang ada di rumah. Tempohari melintas satu iklan kedai jual bebola daging Ikea berdekatan dengan rumah, Mekla terus pergi cari dan beli tapi faham-fahamlah bila anak-anak ramai ni beli banyak pun tak cukup T_____T"

Jadi terpaksa lah Mekla merajinkan diri untuk membuat bebola meatball tu. Mula-mula waktu tengah semangat nak buat, daging cincang tak ada, yang ada hanya daging burger Ramly 3 keping sahaja. Bolehlah kan sebab Mekla pernah tengok rancangan masakan; ada chef bagitahu kalau nak buat bebola daging sedap kalau guna daging cincang yang ada lemak sikit.


Resepi pertama meatball ala Ikea :

- 3 keping daging burger lembu jenama Ramly
- 5 sudu tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk cukup rasa (tak nak masukkan pun tak mengapa)
- 1 sudu teh mixed herbs
- 1 biji telur

Cara-cara :

- Pecah-pecahkan daging burger dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kemudian pecahkan telur dan gaul semua bahan. Bulat-bulatkan daging menjadi bebola. Kalau tak nak bagi melekat letakkan tepung di tangan. Selepas siap masukkan ke dalam freezer untuk sejukkan.


Bila nak makan tu bolehlah goreng atas kuali Tefal dulu sebelum dihumban ke dalam kuah bolognaise. Nyum nyummm sedap :) Anak-anak Mekla suka je

Resepi Mekla ni ringkas aje, pernah juga terjumpa resepi kawan-kawan yang gunakan serbuk roti menggantikan tepung gandum tu, mana-mana pun boleh ya. Atas selera masing-masing. Resepi kedua Mekla gunakan daging segar. Gigih kisar gunakan mesin pengisar sebab malas nak beli daging kisar kat kedai. Alhamdulillah, anak-anak suka. Husna pun rajin nak menggentel bebola ni, ada macam-macam saiz lah bila anak-anak buat. Yang besar tahi hidung pun ada! Ha ha ha


Kalau sekali buat memang sekejap aje tahan sebab masing-masing sibuklah nak makan. Itu dah bahagi-bahagikan seorang dapat berapa, pun masih tak cukup. Hermmmm, anak-anak Mekla memanglah kuat makan dan hampir semua makanan diorang makan. Kadang-kadang penat juga sebab asyik masak aje kerja Mekla setiap hari T____T"

Oklah, ni nak bagi laluan pada iklan pula :


Jom beli Noxxa Noodle Maker, nak buat mee kuning ke kue teow ke pasta seperti makaroni, fettucini ke semua boleh. Nak buat muruku, tat nenas gulung, semperit pun boleh. Jom nak beli tunai atau kutu boleh aje :) Whats App 012-970 6828 sekarang ya. Bye!

1 ulasan:

adianiez AIDA berkata...

Dap nyer.
Bebola aida selalunyer guna daging hancur.
Pernah skali buat bebola daging burger.
Both sedap.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^