Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Selasa, 12 Oktober 2010

Resepi Kerabu Jantung Pisang Versi Zaila~lalalalalaaa

Kali ni Zaila nak kongsi resepi masakan kampung pula iaitu kerabu jantung pisang. Actually Zaila tak tahulah exact resepinya tapi rasa-rasanya lebih kurang dengan kerabu nangka yang mak Zaila selalu buat tu. So Zaila main bedal je bahan-bahan dia, janji ada rasa macam kerabu..hehehe..

So inilah bahan-bahan untuk kerabu jantung pisang versi Zaila;-
- ikan selayang (sardin) dalam beberapa ekor direbus & diasingkan isinya*kemudian diblender
- 3/4 ulas bawang merah*diblender
- seinci halia*diblender
- kelapa parut digoreng sehingga menjadi kerisik
- santan (lebih kurang sebiji kelapa)
- garam, gula & cuka
- jantung pisang dicelur sampai masak
- kacang panjang & cili padi dihiris halus-halus

Cara-cara;-
- campurkan bahan yang telah diblender tadi ke dalam santan yang telah dipanaskan
- masukkan sedikit cuka, garam & gula secukup rasa
- bila kuah dah pekat, masukkan kerisik (kalau nak campur masa dah angkat pon boleh juga)
- jantung pisang yang dah masak tu dipotong halus-halus (make sure tos sampai air betul-betul kering, kalau tak nanti ia akan berair nanti)
- kemudian gaulkan kuah kerabu tadi biar sebati
- taburkan cili padi, kacang panjang & perahkan asam limau sebagai penambah perisa
- gaul hingga sebati bila hendak dihidangkan

ikan selayang (sardin) direbus & diasingkan isinya

kelapa parut digoreng sehingga bertukar menjadi kerisik

inilah rupa kuahnya~sama macam kuah laksam

inilah rupa jantung pisang sebelum dicelur

kerabu jantung hati mek Zaila;-D

Actually haritu Zaila ada campurkan dengan nangka muda yang telah dicelur. Kalau nak campur perut lembu pon sedap juga!! Tapi faham-fahamlah kat sini susah nak cari perut lembu yang segar, kalau kat Kelantan, berlambak tepi jalan..hehehe

Kalau nak tahu, resepi ni Zaila belajar dari mak Zaila. Kalau negeri lain tak tahulah pula macamana caranya.So selamat mencuba!!

5 ulasan:

Masayu Ahmad berkata...

sedap la zaila

saya pun dah lama tak buat kerabu

rasa teringin pula

kalau dok buat g je lah makan kt mz atau gombak

Lady of Leisure berkata...

sedapnya... teringin la pulakkkkk... hehe

:: LadyVerde + Mr.Doc :: berkata...

serious bru tau ikan selayang tue actually ikan sardin!

zailamohamad berkata...

Mas, cubalah buat!!
tak payah susah2 ke Gombak kalau teringin nak makan kerabu ni

Lady, cubalah!!

Verde, now u know..hahaaa..orang kelantan yang panggil ikan sardin tu ikan selayang..keh keh keh

Tihara berkata...

style dari qelatey ni..mmg sedap pun

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^