Jumlah Pengunjung Setakat Ini

Sabtu, 8 Disember 2012

Resepi Baked Salmon Cara Mek Ila~Lalalaa

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu semua!! Tetiba rajin pula aku nak update resepi ciptaan aku si ibu #pemalasnakmasak. Ting!! terfikir untuk buat baked salmon..Yes, ikan salmon kegemaran kami sekeluarga; semua pon suka makan!! "hilir" sungguh keluarga Mdae ni tapi pedulikan apa orang kata, yang penting ikan salmon cukup kaya dengan kandungan omega 3 yang bagus untuk perkembangan otak anak-anak!!

Salmon ni aku beli di Econsave depan rumah aku je, suka sangat bila ada bekalan ikan salmon di sini. Sudahlah murah!! Isinya dibelah tebal-tebal pulak tu..Sekali buat, cukup untuk 4 orang makan..Eh! macam biasa, mesti terlebih intro yang aku bagi..so inilah resepinya:

Bahan-bahan :

- isi ikan salmon
- garam & mixed herbs
- sayuran seperti bunga kobis, capcicum, tomato ceri
- susu segar
- mozarella cheese
- minyak zaitun untuk menggoreng (sikit je)

Cara-cara :

- lumurkan garam & mixed herbs & panggang di atas kuali sekejap (sehingga kekuningan)
- masukkan ke dalam bekas untuk dimasukkan ke dalam oven
- masukkan sayuran & goreng sekejap dalam minyak bekas ikan tadi
- masukkan sayuran & taburkan cheese di atasnya
- masukkan susu segar (agak-agak sahaja jangan terlampau banyak sebab tak nak jadi salmon masak lemak pula)
- bakar sehingga keju kekuningan! suhu aku pakai dalam 200 degree
- kalau nak kuah pekat, boleh bancuh susu segar bersama tepung gandum tapi aku tak buat pon macam tu


sebelum dibakar


selepas dibakar

Bagi penggemar salmon mesti akan suka, tapi bagi bukan penggemar salmon konpem tak boleh telan..hikhikhik

Oklah, selamat mencuba!!!

Jangan lupa juga untuk like page kedai-kedai aku di bawah:

Dapatkan pelbagai pakej makanan sunnah (pakej pantang, pakej kurma, pakej sihat) diMKS Gedung Serbanika Online  
Dapatkan pelbagai buku agama & motivasi dari penulis tersohor di MKS Kedai Buku Online
Dapatkan produk kecantikan AS Beauty untuk kekal cerah berseri di sini
Dapatkan pelbagai barangan untuk majlis harijadi di MKS Party Solutions

4 ulasan:

kasihredha berkata...

Ekong sef Kat ghumoh Akak takdok jual ike selmong.
Keno beli di jusco or care4.
Simple nati Nok tra buak

mrs adam berkata...

thanks zaila sbb share resepi yg nmpk mcm senang ni.hari tu beli ikan salmon tak tahu nak masak ape.last2 goreng je,nak gugel resepi pon malas.haha

Tihara berkata...

as salam

buat masak tempoyak sedap tak ikan salmon ni yea..hhee:)

zailamohamad berkata...

kak kasihredha,

tuler..hilir benar econsave rumah saya ni sapa ada salmon..tapi napok xdok sangat oghe beli..haritu nyaris2 nak beli kepala ikan salmon..napok mace segar2 jah

mrs adam,

silalah cuba ya

Tihara,

tak pernah try lagi tapi salmon ni berlemak macam ikan patin gitu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About this blog

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah luahan hati tuan empunya blog sahaja, tiada kaitan dengan mereka yang masih hidup mahupun yang sudah tiada di muka bumi ini..Bahasa yang digunakan adalah sedikit rojak kerana tuan empunya blog hanya mampu mendapat Credit 4 untuk Bahasa Melayu & Credit 3 untuk Bahasa Inggeris pada SPM tahun 1999. Jadi, bimbingan ibubapa adalah diperlukan bagi menafsirkan bahasa rojak yang digunakan;)

Segala bahan, gambar & segala kandungan blog ini adalah kepunyaan peribadi tuan empunya blog (melainkan dinyatakan sumbernya) untuk tatapan generasi akan datang tuan empunya blog nanti. Setiap bahan, gambar & segala kandungan yang ingin diguna pakai, haruslah memberi kredit kepada Zailabinimdae's blog atau diletakkan link blog ini.

Di bawah AKTA 588, AKTA Komunikasi & Multimedia 1998, seseorang individu boleh didakwa sekiranya anda berniat untuk menganiaya, mengugut atau mengganggu mana-mana orang atau mana-mana nombor atau alamat elektronik. Jadi, hormatilah coretan rasa tuan empunya blog agar kita semua dirahmati & berada di bawah lindungan ALLAH selalu^_^